Słoneczne babeczki z polenty

Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Porcja: ok. 10 babeczek
Całkowity koszt: ok. 12 zł

Składniki
na babeczki:
  • 110 g kaszy kukurydzianej
  • 210 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka otrąb pszennych (można pominąć)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (można użyć innej)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  •  szczypta kurkumy
  • ok. 310 ml bulionu drobiowego
  • 50 g startego sera żółtego
  • ok. 10 małych różyczek brokuła
na sos pieczarkowy:
  • ok. 300 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 cebula
  •  3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1.  Mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, otrębami, oregano i kurkumą.
  2. Jajo roztrzepać w bulionie, dodać oliwę, starty ser żółty i sól. 
  3. Wszystkie mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. 
  4. Rozgrzać piekarnik do 200 C (bez termoobiegu).
  5. Foremki na muffinki wysmarować dokładnie tłuszczem.
  6. Do każdej foremki wlać przygotowane ciasto, do 3/4 ich objętości. Na wierzch ciasta powkładać różyczki brokuła.
  7. Zapiekać w piekarniku ok. 25 minut, aż staną się złocisto-brązowe.
  8. Lekko ostudzone wyłożyć na talerz.
  9. W czasie kiedy babeczki się pieką przygotować sos pieczarkowy.
  10. Cebulkę drobno posiekać.
  11. Pieczarki pokroić na talarki.
  12. Cebulkę zeszklić na oliwie. 
  13. Dodać pieczarki i podsmażyć.Wlać sos Worcester.
  14. Dosypać mąkę i delikatnie ją przesmażyć.
  15. Następnie cały czas mieszając wlewać bulion.
  16. Gotować, aż sos się zagęści.
  17. Dodać śmietanę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  18. Gotowe babeczki polać sosem.

 

Komentarze

Popularne posty