Sezamowe paluszki

Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godz. 
Porcja: ok. 20 paluszków
Całkowity koszt:ok. 5 zł

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  •  ok. 250 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sezam do obtoczenia, mak lub sól gruboziarnista
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać 100 ml ( z tych 250 ) ciepłej wody i 50 g (z tych 350) mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  2. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą część mąki, wody, otręby pszenne, sól i oliwę. Wymieszać łyżką.
  3. Przełożyć na blat obsypany mąką i wyrabiać ok. 10 min., do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od ręki.
  4. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
  5. Na jeden talerz nasypać sezamu,a na drugim rozsmarować olej.
  6. Po wyrośnięciu, przebić ciasto nożem.
  7. Urywać ciasto wielkości nektarynki i utworzyć z niego wałeczek, jednocześnie delikatnie go rozciągając, i zwijając w spirale. 
  8. Gotowe paluszki obtaczać najpierw w oleju, a potem w sezamie.
  9. Układać na blasze robiąc 0,5 cm odstępy.
  10. Nagrzać piekarnik do 190 C (bez termoobiegu) i piec paluszki ok. 1o minut, aż się zarumienią.
  11. Gotowe paluszki ostudzić i schrupać.
  12. Można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Komentarze

Popularne posty