Rosołek dziecięcych lat


Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł

Składniki:
  • 1 udko z królika
  • 1 udko z kurczaka
  • ok. 10 cm szyja z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por- część biała
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 liść kapusty pekińskiej lubwłoskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek korzenia selera
  • trochę natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku-w sezonie świeżego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • odrobina soli
Przygotowanie:
  1. Mięso dokładnie umyć i włożyć do garnka.
  2. Cebulkę przekroić na pół i wraz z łupiną opalić na ruszcie. Dodać do garnka.
  3. Dodać również oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora, selery, ząbek czosnku, liść kapusty i  natkę pietruszki.
  4. Wsypać pieprz, lubczyk i odrobinę soli.
  5. Zawartość garnka zalać 1,5 litrami wody.
  6. Gotować na małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, około 3 godzin.
  7. Gotowy rosołek przecedzić i doprawić do smaku.
  8. Podawać gorący z makaronem i marchewką.

Komentarze

Popularne posty