Pizza salami z kamienia
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 2 średnie pizze
Całkowity koszt:ok. 15 złSkładniki
na ciasto:
- 400 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- kostka sera żółtego
- oliwki
- 300 g pieczarek
- przecier pomidorowy
- salami
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 100 ml (z tych 250) wody i 80 g mąki (z tych 400 g). Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.
- Do miski wsypać pozostałą część mąki, wlać pozostałą ilość wody, dodać oliwę i sól. Na koniec wlać gotowy już rozczyn. Wszystko zamieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
- Zagniatać ciasto ok. 10 minut do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od dłoni.
- Odstawić w misce, w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 30 minut, do wyrośnięcia
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Salami pokroić na plasterki.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie talarki. Następnie poddusić, z dodatkiem soli i pieprzu, aż odparuje z nich woda.
- Piekarnik nagrzać wraz z kamieniem do 220 C (bez termoobiegu).
- Ciasto z powrotem przełożyć na podsypaną stolnicę mąką, przekłuć nożem i podzielić na 2 części.
- Każdą część cienko rozwałkować na dobrze oprószonej stolnicy mąką na wielkość dopasowaną do kształtu kamienia.
- Ciasto posmarować przecierem pomidorowym i posypać oregano.
- Następnie wyłożyć odparowane pieczarki, posypać je startym serem.
- Na wierzch ułożyć plasterki salami i oliwki.
- Podwinąć brzegi pizzy, aby zrobić ranty.
- Następnie za pomocą szufli do pizzy (dla ułatwienia posypać ją delikatnie mąką), przełożyć przygotowaną pizze na rozgrzany kamień do piekarnika.
- Zapiekać bez termoobiegu w 200 C około 15 minut.
- Pizze można oczywiście upiec na zwykłej blasze, posmarowanej oliwą.




Komentarze
Prześlij komentarz