Pizza salami z kamienia


Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 2 średnie  pizze
Całkowity koszt:ok. 15 zł

Składniki
na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
pozostałe: 
  • kostka sera żółtego
  •  oliwki
  • 300 g pieczarek
  • przecier pomidorowy
  • salami
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 100 ml (z tych 250) wody i 80 g mąki (z tych 400 g). Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wsypać pozostałą część mąki, wlać pozostałą ilość wody, dodać oliwę i sól. Na koniec wlać gotowy już rozczyn. Wszystko zamieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. 
  3. Zagniatać ciasto ok. 10 minut do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od dłoni.
  4. Odstawić w misce, w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 30 minut, do wyrośnięcia
  5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Salami pokroić na plasterki.
  7. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie talarki. Następnie poddusić, z dodatkiem soli i pieprzu, aż odparuje z nich woda.
  8. Piekarnik nagrzać wraz z kamieniem do 220 C (bez termoobiegu).
  9. Ciasto z powrotem przełożyć na podsypaną stolnicę mąką, przekłuć nożem i podzielić na 2 części. 
  10. Każdą część cienko rozwałkować na dobrze oprószonej stolnicy mąką na wielkość dopasowaną do kształtu kamienia. 
  11. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym i posypać oregano.
  12. Następnie wyłożyć odparowane pieczarki, posypać je startym serem.
  13. Na wierzch ułożyć plasterki salami i oliwki. 
  14. Podwinąć brzegi pizzy, aby zrobić ranty.
  15. Następnie za pomocą szufli do pizzy (dla ułatwienia posypać ją delikatnie mąką), przełożyć przygotowaną pizze na rozgrzany kamień do piekarnika.
  16. Zapiekać bez termoobiegu w 200 C około 15 minut.
Uwagi:  
  1. Pizze można oczywiście upiec na zwykłej blasze, posmarowanej oliwą. 




Komentarze

Popularne posty