"Owsianka" Amelki

Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: ok. 2 porcje
Całkowity koszt:ok. 3 zł

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 2 śliwki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 1 szczypta cynamonu
  •  1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane przesypać do miski i zalać je mlekiem. Odstawić na 10 minut, aby napęczniały.
  2. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na plasterki
  3. Do napęczniałych płatków dodać pokrojone śliwki, jajko, sól, cynamon, cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  4. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i wylać masę owsianą. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas podważając brzegi.
  5. Gdy dół się już zetnie i lekko zarumieni,a góra będzie dość zwarta, omlet rozdrobnić na kawałki na patelni i smażyć już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
  6. Omlet jest gotowy gdy całość lekko się zezłoci.
  7. Podawać polane miodem.

Komentarze

Popularne posty