"Owsianka" Amelki
Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: ok. 2 porcje
Całkowity koszt:ok. 3 złSkładniki:
- 100 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 2 śliwki
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- Płatki owsiane przesypać do miski i zalać je mlekiem. Odstawić na 10 minut, aby napęczniały.
- Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na plasterki
- Do napęczniałych płatków dodać pokrojone śliwki, jajko, sól, cynamon, cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzanej patelni roztopić masło i wylać masę owsianą. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas podważając brzegi.
- Gdy dół się już zetnie i lekko zarumieni,a góra będzie dość zwarta, omlet rozdrobnić na kawałki na patelni i smażyć już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
- Omlet jest gotowy gdy całość lekko się zezłoci.
- Podawać polane miodem.



Komentarze
Prześlij komentarz