Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułami

Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 20 zł

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego brokuła Hortex
  • ok. 250 g filetu z łososia
  • ok. 200 g makronu wstążki
  • 200 g sera mozzarella (wiórki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 soku z cytryny
  • sól, pieprz 
  • 1 owoc granatu
na sos:
  • 3  łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  •  2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Mrożonego brokuła obgotować ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie odsączyć.
  2. Z łososia usunąć skórę. pokroić kostkę, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wymieszać i odstawić.
  3. W tym czasie przygotować sos. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie stopniowo dolewać mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos już zgęstnieje dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente.
  5. Do naczynia do zapiekania na dno wylać część sosu, następnie wyłożyć połowę makaronu. Na makaron wyłożyć część brokułów i łososia.
  6. Polać sosem i posypać częścią mozzarelli. I tak układać warstwami, aż do wyczerpania składników.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni.
  8. Podawać posypane parmezanem i ziarenkami granatu.

Komentarze

Popularne posty