Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułami
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 20 złSkładniki:
- 1 opakowanie mrożonego brokuła Hortex
- ok. 250 g filetu z łososia
- ok. 200 g makronu wstążki
- 200 g sera mozzarella (wiórki)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 owoc granatu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- Mrożonego brokuła obgotować ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie odsączyć.
- Z łososia usunąć skórę. pokroić kostkę, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Wymieszać i odstawić.
- W tym czasie przygotować sos. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie stopniowo dolewać mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos już zgęstnieje dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente.
- Do naczynia do zapiekania na dno wylać część sosu, następnie wyłożyć połowę makaronu. Na makaron wyłożyć część brokułów i łososia.
- Polać sosem i posypać częścią mozzarelli. I tak układać warstwami, aż do wyczerpania składników.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 20 minut, aż wierzch się przyrumieni.
- Podawać posypane parmezanem i ziarenkami granatu.



Komentarze
Prześlij komentarz