Krem pieczarkowo-ziemniaczany z chipsami ziemniaczanymi

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Składniki:
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 kg ziemniaków (3 małe ziemniaczki odłożyć do chipsów)
  • 300 g pieczarek
  • kawałek korzenia selera
  •  1 por (część biała)
  • 50 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz
  • 1/2  łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  1.  W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekanego pora i estragon.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i w plasterki pieczarki. Lekko przesmażyć.
  3. Dodać posiekany korzeń selera.
  4. Wszystko zalać gorącym bulionem, zamieszać i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Gdy warzywa będą już miękkie, garnek zestawić z ognia i wszystko razem zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty rozrzedzić wodą.
  6. Wlać śmietanę, zamieszać i jeszcze raz krótko zagotować.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać z chipsami ziemniaczanymi.
Chipsy ziemniaczane:
  1. Obrane ziemniaczki pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć plasterki na złoty kolor.
  3. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posolić.

Komentarze

Popularne posty