Jak upleść chałkę ;-)
Powyższe zdjęcia przedstawiają kolejne etapy formowania chałki. Poniżej krótki opis.
- Ciasto po wyrośnięciu przebić nożem, wyłożyć na oprószony blat mąką i podzielić na 3 równe części.
- Z każdej części ukształtować wałek o długości ok. 35 cm.
- Zlepić ich górne końce, podwinąć ich pod spód i zaplatać z nich warkocz. Końce warkocza również zlepić ze sobą i podwinąć pod spód.
- Tak przygotowaną chałkę odstawić pod przykryciem, w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, do wyrośnięcia na min. 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika można wierzch chałki posmarować mlekiem, białkiem lub skropić wodą.
- Po tym czasie przełożyć na kamień do pieczenia lub blachę i upiec w nagrzanym piekarniku, wg przepisu.







Komentarze
Prześlij komentarz