Jak upleść chałkę ;-)






Powyższe zdjęcia przedstawiają kolejne etapy formowania chałki. Poniżej krótki opis.
  1. Ciasto po wyrośnięciu przebić nożem, wyłożyć na oprószony blat mąką i podzielić na 3 równe części.
  2. Z każdej części ukształtować wałek o długości ok. 35 cm.
  3. Zlepić ich górne końce, podwinąć ich pod spód i zaplatać z nich warkocz. Końce warkocza również zlepić ze sobą i podwinąć pod spód.
  4. Tak przygotowaną chałkę odstawić pod przykryciem, w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, do wyrośnięcia na min. 30 minut.
  5. Przed włożeniem do piekarnika można wierzch chałki posmarować mlekiem, białkiem lub skropić wodą.
  6. Po tym czasie przełożyć na kamień do pieczenia lub blachę i upiec w nagrzanym piekarniku, wg przepisu.

Komentarze

Popularne posty