Czarujące muffinki



Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 12 muffinek
Całkowity koszt: ok. 10 zł

Składniki
na spód:
  • 150 g krakersów
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 50 g masła stopionego 
na krem:
  • 500 g serka białego z wiaderka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka przyprawy do sernika
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 duże jajka o temp. pokojowej 
na lukier:
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
  1. Masło roztopić w garnuszku i połączyć z pokruszonymi krakersami i cukrem na gładką masę.
  2.  Rozgrzać piekarnik do 175 C (termoobieg) i wyłożyć papilotkami 12 foremek na muffinki.
  3. Rozłożyć kruchą masę na dnie papilotek i piec ok. 8 min. Następnie ostudzić.
  4. Utrzeć twarożek na gładką, puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo cukier, mąkę kukurydzianą, przyprawę do sernika, jajka i sok z cytryny. 
  5. Łyżką nałożyć gotową masę serową do foremek ze spodami krakersowymi (prawie po sam wierzch).
  6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C (termoobieg) i piec serniczki ok. 20 minut. Będą gotowe, gdy w najjaśniejszym miejscu podczas pieczenia będą złociste.
  7. Wyłączyć piekarnik. lekko podchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze serniczki na około 10 minut.
  8. Po ty czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  9. Następnie delikatnie pozdejmować z nich papilotki.
  10. Przygotować lukier.
  11. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić.
  12. Następnie połowę rozpuszczonej i ostudzonej galaretki utrzeć z lukrem na gładką gęstą masę.
  13. Drugą połowę galaretki odstawić do stężenia.
  14. Gotowym lukrem przyozdobić wierzch serniczków. Wstawić do lodówki do stężenia.
  15. Następnie lekko tężęjącą galaretką udekorować wierzch serniczków polanych wcześniej lukrem. 
Moje rady:
  1. Jeśli masa krakersowa będzie zbyt sucha dodajcie więcej masła.
  2. Z kolei jeśli lukier będzie za rzadki dosypujcie cukru pudru. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
 

Komentarze

Popularne posty