Czarujące muffinki
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 12 muffinek
Całkowity koszt: ok. 10 złSkładniki
na spód:
- 150 g krakersów
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 50 g masła stopionego
- 500 g serka białego z wiaderka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka przyprawy do sernika
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 duże jajka o temp. pokojowej
- ok. 150 g cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- Masło roztopić w garnuszku i połączyć z pokruszonymi krakersami i cukrem na gładką masę.
- Rozgrzać piekarnik do 175 C (termoobieg) i wyłożyć papilotkami 12 foremek na muffinki.
- Rozłożyć kruchą masę na dnie papilotek i piec ok. 8 min. Następnie ostudzić.
- Utrzeć twarożek na gładką, puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo cukier, mąkę kukurydzianą, przyprawę do sernika, jajka i sok z cytryny.
- Łyżką nałożyć gotową masę serową do foremek ze spodami krakersowymi (prawie po sam wierzch).
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C (termoobieg) i piec serniczki ok. 20 minut. Będą gotowe, gdy w najjaśniejszym miejscu podczas pieczenia będą złociste.
- Wyłączyć piekarnik. lekko podchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze serniczki na około 10 minut.
- Po ty czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
- Następnie delikatnie pozdejmować z nich papilotki.
- Przygotować lukier.
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić.
- Następnie połowę rozpuszczonej i ostudzonej galaretki utrzeć z lukrem na gładką gęstą masę.
- Drugą połowę galaretki odstawić do stężenia.
- Gotowym lukrem przyozdobić wierzch serniczków. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Następnie lekko tężęjącą galaretką udekorować wierzch serniczków polanych wcześniej lukrem.
- Jeśli masa krakersowa będzie zbyt sucha dodajcie więcej masła.
- Z kolei jeśli lukier będzie za rzadki dosypujcie cukru pudru. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.



Komentarze
Prześlij komentarz