Chałka z kamienia



Na tym zdjęciu chałeczka już po wyrośnięciu przed wstawienie jej do piekarnika.
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Porcja: ok. 1 duża chałka
Całkowity koszt: ok. 5 zł

Składniki
na rozczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml kwaśniej śmietany
  • 50 g mąki pszennej typ 500
na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie za suche w trakcie wyrabiania)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  1. Rozpocząć od przygotowania rozczynu. W misce rozetrzeć drożdże z wodą i cukrem. Dodać podgrzaną delikatnie śmietanę i mąkę. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
  2. Po tym czasie, do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. wszystko razem zamieszać i wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, do momentu, aż  stanie się gładkie i elastyczne, i będzie odchodzić od ręki.
  3. Wyrobione ciasto włożyć z powrotem do natłuszczonej delikatnie miski (aby nie przywarło), nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, na ok. 1,5-2 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Następnie, wyłożyć ciasto na stolnicę, przekłuć nożem, delikatnie uformować w owal i podzielić go na 3 równe części.
  5. Z każdej części ukształtować wałek o długości ok. 35 cm.
  6. Zlepić ich górne końce, podwinąć ich pod spód i zaplatać z nich warkocz. Końce warkocza również zlepić ze sobą i podwinąć pod spód.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 30 minut.
  8. Po tym czasie wstawić kamień do pizzy do piekarnika i nagrzać piekarnik do 220 C bez termoobiegu. 
  9. Szpatułkę do pizzy lekko posypać mąką, podważyć nią wyrośniętą chałkę i wsunąć ją delikatnie na szpatułkę (dla ułatwienia delikatnie szpatułką potrząsając).
  10. Za pomocą tej szpatułki zsunąć, delikatnie potrząsając , chałkę na rozgrzany kamień do piekarnika.
  11. Piec około 30 minut, do momentu, aż chałka zezłoci się, a jej spód po postukaniu palcem, będzie wydawał głuchy odgłos.
  12. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
  13. Chałeczkę można upiec również na zwykłej blasze. Jeśli jednak macie możliwość użycia kamienia, to serdecznie polecam. Smak pieczywa i jego chrupkość jest jeszcze lepsza.


Komentarze

Popularne posty