"Biała Mary"-likier domowy




Całkowity czas przygotowania: ok. 2 tygodnie
Całkowity koszt:ok. 70 zł

Składniki:
  •  400 g wiórków kokosowych
  • 500 ml spirytusu
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1,5 puszki mleka słodzonego nieskondensowanego
Przygotowanie:
  1. Do osuszonego i wyparzonego słoja wsypać wiórki kokosowe.
  2. Zalać spirytusem, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 7 dni.  Wiórki powinny wypić część spirytusu.
  3. Po tym czasie odsączyć wiórki kokosowe z alkoholu przez gazę lub gęste sito.
  4. Powstały w ten sposób alkohol kokosowy połączyć ze skondensowanymi mleczkami.
  5. Dokładnie zamieszać.
  6. Wlać do butelki i odstawić jeszcze na ok. 3 dni.
Uwagi:
  1. Jeśli wiórki wsiąknęłyby cały alkohol, dolać do nich jeszcze ok. 125 ml spirytusu i odstawić jeszcze na tydzień.
  2. Moje spostrzeżenie im dłużej "leżakuje" tym lepiej.

Komentarze

Popularne posty