"Bakaliowe czekoladki"

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: mała blaszka do pieczenia ciasta
Całkowity koszt: ok. 10 zł

Składniki:
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych żurawin
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 30 g otrąb żytnich
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
 Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić w garnku, na słabym ogniu, z 2 łyżami miodu (nie dopuścić do zagotowania).
  2. Stopniowo, mieszając, dodawać kakao, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie dodać pozostałą część miodu. Wymieszać. Lekko ostudzić.
  4. Płatki owsiane i słonecznik (każde osobno) uprażyć delikatnie na patelni, często nią potrząsając, aby w miarę, równomiernie się uprażyły.
  5. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
  6. Uprażone płatki, słonecznik wraz z suszonymi owocami i otrębami połączyć z masą kakaową. Dokładnie wymieszać.
  7. Rozłożyć masę bakaliową na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ją dociskając do dna.
  8. Włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  9. Przed podaniem pokroić w kosteczki. 
  10. Najlepiej przechowywać ja przez cały czas w lodówce lub chłodnym miejscu.

Komentarze

Popularne posty