Zupa-krem z soczewicy

Czas: ok. 40 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 10 zł


Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2  ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kumin, curry do smaku


Przygotowanie:
  1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia bulion, wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie-około 20 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulę, czosnek i seler naciowy. Dosypać kumin, curry i lekko przesmażyć.
  3. Dolać pomidory z puszki i smażyć, aż całość lekko odparuje.
  4. Zawartość patelni dodać do gotującej się w garnku soczewicy.
  5. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem, i ewentualnie rozrzedzić do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
  6. Podawać z drobnym makaronem lub ryżem, posypane natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty