Trufe piernikowe


Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 15 kuleczek
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki:
  • 200 g pokruszonego podsuszonego piernika
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • zmielone orzechy włoskie
Przygotowanie:
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
  2. Piernik pokruszyć ręcznie lub zemleć w malakserze. Niezbyt drobno.
  3.  Pokruszony piernik połączyć z serkiem i roztopioną czekoladą.
  4. Zagnieść ciasto na lepką masę.
  5. Schłodzić 10 minut w zamrażalce lub ok. 2 godz. w lodówce.
  6. Następnie ze schłodzonej masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Każdą z nich obtoczyć w mielonych orzechach włoskich.
  8. Gotowe trufle włożyć do lodówki, do schłodzenia. Najlepsze są na następny dzień.

Komentarze

Popularne posty