Trufe piernikowe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 15 kuleczek
Całkowity koszt: ok. 15 złSkładniki:
- 200 g pokruszonego podsuszonego piernika
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- zmielone orzechy włoskie
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- Piernik pokruszyć ręcznie lub zemleć w malakserze. Niezbyt drobno.
- Pokruszony piernik połączyć z serkiem i roztopioną czekoladą.
- Zagnieść ciasto na lepką masę.
- Schłodzić 10 minut w zamrażalce lub ok. 2 godz. w lodówce.
- Następnie ze schłodzonej masy ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą z nich obtoczyć w mielonych orzechach włoskich.
- Gotowe trufle włożyć do lodówki, do schłodzenia. Najlepsze są na następny dzień.



Komentarze
Prześlij komentarz