Spaghetti z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: ok.20 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 6 zł Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- 100 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- Na rozgrzaną patelnie wlać 2 łyżki oliwy, dodać drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wszystko razem delikatnie podsmażyć, do momentu, aż czosnek nabierze złotego koloru.
- Śmietanę lekko ubić z jajkami i wymieszać ze startym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem.
- W tym samym czasie we wrzącej, osolonej wodzie ugotować makaron na al dente. Odcedzić. Nie płukać wodą!!
- Makaron połączyć na patelni z suszonymi pomidorami i zalać masą jajeczną.
- Energicznie wymieszać zawartość patelni, delikatnie podgrzewając do momentu, aż masa jajeczna lekko stężeje i ładnie pokryje makaron. Nie wolno jej ściąć jak na jajecznicę.



Komentarze
Prześlij komentarz