Sałatka meksykańska
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt:ok. 10 zł
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasolki z puszki
- 1 puszka białej fasoli z puszki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 świeża papryczka chili (czerwona albo zielona)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 limonki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku
- pęczek szczypiorku
- Osączyć fasolę i kukurydzę z zalewy.
- Papryczkę chili przekroić na pół i usunąć z niej pestki. Następnie pokroić ją na cienkie paseczki.
- Czerwoną paprykę również przekroić na pół i po usunięciu pestek pokroić na paski długości ok. 3 cm.
- Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Cebulkę można sparzyć gorącą wodą, aby miała mniej intensywny smak.
- Wszystkie warzywa włożyć do miski, dodać oregano i wymieszać.
- Przygotować sos. Wycisnąć sok z limonki. Mieszając dodawać do niej stopniowo olej i miód. Przyprawić solą i pieprzem.
- Sosem polać sałatkę, dosypać posiekany szczypiorek i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.



Komentarze
Prześlij komentarz