Sałatka meksykańska

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasolki z puszki
  • 1 puszka białej fasoli z puszki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 świeża papryczka chili (czerwona albo zielona)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
  1.  Osączyć fasolę i kukurydzę z zalewy.
  2. Papryczkę chili przekroić na pół i usunąć z niej pestki. Następnie pokroić ją na cienkie paseczki.
  3. Czerwoną paprykę również przekroić na pół i po usunięciu pestek pokroić na paski długości ok. 3 cm.
  4. Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Cebulkę można sparzyć gorącą wodą, aby miała mniej intensywny smak.
  5. Wszystkie warzywa włożyć do miski, dodać oregano i wymieszać. 
  6. Przygotować sos. Wycisnąć sok z limonki. Mieszając dodawać do niej stopniowo olej i miód. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Sosem polać sałatkę, dosypać posiekany szczypiorek i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Komentarze

Popularne posty