Pyszne calzone z gorącego kamienia

Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 2 calzone
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki 
na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  •   1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
na nadzienie:
  • 2 małe puszki tuńczyka w oleju
  • 1 awokado
  • 100 g sera żółtego
  • sok z 1/2  cytryny
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 8 zielonych oliwek 
  • sól, pieprz
na sos:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 100 ml wody i 50 g mąki (z tych 225 g). Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.
  2. Do miski wsypać pozostałą część mąki, wlać pozostałą ilość wody, dodać oliwę i sól. Na koniec wlać gotowy już rozczyn. Wszystko zamieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. 
  3. Zagniatać ciasto ok. 10 minut do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od dłoni.
  4. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie i sos.
  6. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju.
  8. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem.
  9. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  10.  Oliwki odsączyć i przekroić na połówki.
  11. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie ze sobą połączyć, doprawiając solą i pieprzem.
  12. Sos. Jogurt połączyć z majonezem, pesto i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. 
  13. Zarówno sos, jaki i nadzienie wstawić do lodówki.
  14. Wyrośnięte ciasto z powrotem przełożyć na podsypaną stolnicę mąką, przekłuć nożem i podzielić na 2 części.
  15. Ciasto rozwałkować na dwa krążki o gr. ok. 3 mm.
  16. Na połowie każdego z nich ułożyć przygotowane nadzienie zostawiając 1 cm brzeg do sklejenia.
  17. Brzegi ciasta skleić ze sobą, jak na pierogi.
  18. Do piekarnika włożyć kamień do pizzy (ja korzystam z granitowego), nagrzać piekarnik do 220 C, następnie za pomocą szufli do pizzy (dla ułatwienia posypać ją delikatnie mąką), przełożyć na niego gotowe calzone.
  19. Zapiekać bez termoobiegu w 200 C około 20 minut.
  20. Podawać polane sosem jogurtowym.
Moje uwagi:
  • Oczywiście calzone można upiec na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wówczas po włożeniu calzone do pieca zmniejszacie temp. do 200 C.
  • Piec nagrzany jest celowo do 220 C, ponieważ w momencie wkładania ciasta do pieca, temp. samoistnie opadnie do ok. 200 C.
  • Jeśli ktoś jest zainteresowany takim kamieniem proszę o wysłanie do mnie wiadomości.

Komentarze

Popularne posty