Owocowy omlet
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 1 omlet
Całkowity koszt: 3 zł
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka otrąb gryczanych lub innych
- szczypta soli do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 banan
- 1 mandarynka
- olej do smażenia
- 2 kostki czekolady mlecznej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Jajka umyć, rozbić i roztrzepać widelcem z cynamonem, cukrem waniliowym, solą i 1 łyżką mleka. Lekko ubić masę.
- Umytego banana obrać, pokroić na 0,5 cm plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Mandarynki umyć, obrać i odfiletować. Można użyć gotowych z puszki. Pokroić je na mniejsze cząstki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim delikatnie owoce.
- Zalać je masą jajeczną.
- Smażyć omlet na średnim ogniu. Gdy spód się zetnie, delikatnie podważyć brzegi omleta, aby część masy z góry spłynęła pod spód.
- Zmniejszyć ogień, patelnie przykryć i dosmażać omleta, aż góra się zetnie(ok. 5 minutek).
- Gotowy omlet zsunąć delikatnie na talerz i posypać startą czekoladą.



Komentarze
Prześlij komentarz