Owocowy omlet

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 1 omlet
Całkowity koszt: 3 zł
 
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka otrąb gryczanych lub innych
  • szczypta soli do smaku
  • cynamon do smaku
  •  1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 banan
  • 1 mandarynka
  • olej do smażenia
  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Jajka umyć, rozbić i roztrzepać widelcem z cynamonem, cukrem waniliowym, solą i 1 łyżką mleka. Lekko ubić masę.
  2. Umytego banana obrać, pokroić na 0,5 cm plasterki i skropić sokiem  z cytryny. 
  3. Mandarynki umyć, obrać i odfiletować. Można użyć gotowych z puszki. Pokroić je na mniejsze cząstki.
  4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim delikatnie owoce.
  5. Zalać je masą jajeczną.
  6. Smażyć omlet na średnim ogniu. Gdy spód się zetnie, delikatnie podważyć brzegi omleta, aby część masy z góry spłynęła pod spód.
  7. Zmniejszyć ogień, patelnie przykryć i dosmażać omleta, aż góra się zetnie(ok. 5 minutek).
  8. Gotowy omlet zsunąć delikatnie na talerz i posypać startą czekoladą.
 

Komentarze

Popularne posty