Owoce pod biszkoptową chmurką

Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Skłądniki
na biszkopt:
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru kryształu
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
dodatkowo:
  • 3 kostki białej czekolady (lub innej)
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 10 średnich truskawek (ja użyłam mrożonych-wcześnej rozmroziłam)
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. Przygotować 3 małe foremki ceramiczne do zapiekania i lekko wysmarować je masłem.
  2. Czekoladę posiekać.
  3. Banan i kiwi obrać i pokroić w plastry ok. 3 mm
  4. Truskawki rozmrozić.
  5. Ciasto: utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie nadal ucierając, stopniowo dodawać, na średnich obrotach, na przemian, jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko.
  6. Na dno foremek poukładać owoce i posypać je kawałkami czekolady.
  7. Na wierzch równomiernie rozłożyć przygotowany biszkopt.
  8.  Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 180 C (termoobieg) przez 3o min.
  9. Podawać od razu, posypane cukrem pudrem, uważając, aby się nie poparzyć. 

Komentarze

Popularne posty