Łosoś w sosie pomarańczowym


Całkowity czas przygotowania: 1,5 godz.
Porcja: ok. 2 porcje
Całkowity koszt:ok. 16 zł

Składniki:
  • 1 świeży filet z łososia ze skórą
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • ok. 100 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
  1. Filet umyć, osuszyć i podzielić na 2 części.
  2. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą i ziołami.
  3. Dolać oliwę, miód, sok z cytryny i wszystko razem dokładnie połączyć.
  4. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kawałki łososia, na wierzch położyć gałązkę koperku i odstawić przykryte, do zamarynowania na 1 godzinę.
  5. Po zamarynowaniu, na rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane, dolać marynatę, w której marynował się łosoś i obsmażyć rybę z każdej strony na rumiany kolor, rozpoczynając od strony skóry.
  6. Podlać sokiem pomarańczowym, przykryć patelnię i dusić jeszcze około 10 minut, co jakiś  czas polewając łososia, klarującym się podczas duszenia, sokiem pomarańczowym.
  7. Podawać z puree ziemniaczanym z koperkiem.

Komentarze

Popularne posty