Minipuddingi migdałowo-truskawkowe

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 6-8 babeczek
Całkowity koszt:ok. 6 zł

Składniki:
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mleka
  • 6 łyżek konfitury truskawkowej (ja wykorzystałam swoją domową)
Przygotowanie:
  1. Mikserem utrzeć masło z cukrem. 
  2. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na końcu migdały. 
  3. Foremki papierowe włożyć do formy na muffinki.
  4. Na dno papierowych foremek nałożyć po 1 łyżce konfitury, a następnie na nich umieścić utartą masę, wyrównując jej wierzch. 
  5. Piec puddingi w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) przez około 15 minut.
  6. Po upieczeniu delikatnie pozdejmować papierowe foremki z puddingów. Jeśli na foremkach pozostała konfitura, wybrać ją łyżeczką i polać nią puddingi.
  7. Podawać ciepłe.

Komentarze

Popularne posty