Krem pomidorowo-paprykowy z chlebowymi klopsami

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 5 zł

Składniki
na zupę:
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 30 g serka topionego śmietankowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • ew. szczypta cukru do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
na klopsy:
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ok. 2 łyżki bułki tartej (ile zabierze)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka startego parmezanu
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obrać, i drobno  posiekać. 
  2. Do garnka wlać oliwę i obsmażyć na niej posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, bazylią i mieloną papryką. Uważać, aby nie przypalić.
  3. Dorzucić pomidory i drobno pokrojoną, czerwoną paprykę, oczyszczoną z pestek.
  4. Całość zalać bulionem i gotować 15 minut na średnim ogniu.
  5. W tym czasie przygotować klopsy.
  6. Kromki chleba namoczyć w przegotowanej wodzie.
  7. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, a następnie przesmażyć na 1 łyżce oleju.
  8. Namoczony chleb solidnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać przesmażony czosnek z cebulą. 
  9. Wbić roztrzepane jajko, zamieszać i wyrabiać ręką, dosypując w trakcie taką ilość bułki tartej, aby utworzyć zwartą masę, z której można będzie utworzyć kulki.
  10. Z ciasta chlebowego uformować niewielkie klopsiki, a następnie obgotować je we wrzącym bulionie ok. 15 minut. Odcedzić.
  11. W tym czasie przygotować dalej zupkę. Mianowicie garnek z zupą ściągnąć z ognia i zmiksować jego zawartość na gładki krem.
  12. Z powrotem garnek położyć na ogień, dodać serek topiony i podgrzewać na słabym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści.
  13. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
  14. Zupę podawać z klopsami, posypane starym parmezanem i natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty