Kokardki serowo-brokułowe
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł Składniki:
- 300 g makaronu kokardki (kolorowy)
- 1/2 różyczki brokuła
- 100 g serka topionego z papryką
- 30 g serka topionego śmietankowego
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta kurkumy
- kiełki brokuła
- Na rozgrzaną patelnię, wlać odrobinkę oliwy i włożyć rozdrobnione serki topione. Podgrzewać do momentu, aż się roztopią. W trakcie dolewać śmietany kremówki i co jakiś czas przemieszać. Przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Wymieszać. W razie potrzeby podlać jeszcze większą ilością wody (np. z gotowania brokułów) lub kremówką.
- W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente.
- Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ok. 5 minut w osolonej i lekko osłodzonej wodzie.
- Makaron i brokuły odcedzić i połączyć na patelni z sosem serowym. Doparwić do smaku.
- Podawać posypane kiełkami brokuła.



Komentarze
Prześlij komentarz