Kokardki serowo-brokułowe

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł 

Składniki:
  • 300 g makaronu kokardki (kolorowy)
  • 1/2 różyczki brokuła
  • 100 g serka topionego z papryką
  • 30 g serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta kurkumy 
  • kiełki brokuła
Przygotowanie:  
  1. Na rozgrzaną patelnię, wlać odrobinkę oliwy i włożyć rozdrobnione serki topione. Podgrzewać do momentu, aż się roztopią. W trakcie dolewać śmietany kremówki i co jakiś czas przemieszać. Przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Wymieszać. W razie potrzeby podlać jeszcze większą ilością wody (np. z gotowania brokułów) lub kremówką.
  2. W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente.
  3. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ok. 5 minut w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. 
  4. Makaron i brokuły odcedzić i połączyć na patelni z sosem serowym. Doparwić do smaku.
  5. Podawać posypane kiełkami brokuła.

Komentarze

Popularne posty