Jaglane muffinki

 

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 15 babeczek
Całkowity koszt:ok.10 zł

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szkl. rodzynek suszonych
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  sól do smaku
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w  wodzie 2:1. Po ugotowaniu posolić do smaku.
  2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
  3. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  4. Stopniowo i naprzemiennie dodawać do masy olej, jogurt i mąkę, stale ucierając.
  5. Dodać również 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej i rodzynki. Wszystko dokładnie połączyć.
  6. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
  7. Ciasto nakładać do papierowych muffinek do 3/4 ich wysokości.
  8. Wstatwić do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg) na ok. 20 minut. 
  9. Sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe (ma być suchy).
  10. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  11. Posypać cukrem pudrem.
Moje rady:
Jeśli ugotujecie więcej kaszy, nic nie szkodzi, bowiem można ją przechować w lodówce przez 2 dni i wykorzystać w innym celu.

Komentarze

Popularne posty