Golonka w piwie
Czas przygotowania: ok. 5 godz.
Porcja: ok. 1 porcja
Całkowity koszt: ok. 15 zł Składniki:
- 1 duża golonka z kością
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 małego korzenia selera
- ok. 500 ml piwa jasnego
- 120 ml śmietany 18%
- Golonkę umyć i jeśli trzeba opalić nad ogniem.
- Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem i paprykami. Odstawić na 2 godz. a najlepiej na całą noc.
- Golonki wraz z piwem przełożyć do garnka (mięso powinno być całkowicie pokryte piwem, jeśli nie jest dolać więcej wody lub piwa).
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 godz, aż mięso będzie miękkie.
- Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w grubsze plastry lub słupki.
- Ugotowaną golonkę przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać połową wywaru, w którym się gotowała, obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcję grilla 200 C (termoobieg) i zapiekać ok. 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni, a warzywa będą al dente.
- Po upieczeniu mięso wyjąć , sos z pieczenia przelać wraz z warzywami do naczynia, zagęścić mąką i śmietaną, i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Golonkę podawać polaną sosem z dodatkiem pieczywa i chrzanu.



Komentarze
Prześlij komentarz