Golonka w piwie

Czas przygotowania: ok. 5 godz.
Porcja: ok. 1 porcja
Całkowity koszt: ok. 15 zł 

Składniki:
  • 1 duża golonka z kością
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 małego korzenia selera
  • ok. 500 ml piwa jasnego
  • 120 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
  1. Golonkę umyć i jeśli trzeba opalić nad ogniem.
  2. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem i paprykami. Odstawić na 2 godz. a najlepiej na całą noc.
  3. Golonki wraz z piwem przełożyć do garnka (mięso powinno być całkowicie pokryte piwem, jeśli nie jest dolać więcej wody lub piwa).
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 godz, aż mięso będzie miękkie.
  5.  Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w grubsze plastry lub słupki.
  6. Ugotowaną golonkę przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać połową wywaru, w którym się gotowała, obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcję grilla 200 C (termoobieg) i zapiekać ok. 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni, a warzywa będą al dente. 
  7. Po upieczeniu mięso wyjąć , sos z pieczenia przelać wraz z warzywami do naczynia, zagęścić mąką i śmietaną, i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Golonkę podawać polaną sosem z dodatkiem pieczywa i chrzanu. 

Komentarze

Popularne posty