Dyskoteka w kokilkach, czyli zapiekanka z jajem

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 6 zł 

Składniki:
  • 4 gniazda makaronu wstążki
  • 1 suszony pomidor z zalewy
  • 3 brykiety szpinaku mrożonego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oscypka startego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plastry salami
  •  szczypta suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 żółtka
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojone w kostkę pomidory.
  2. Dodać szpinak, wlać kremówkę i sok z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dusić do momentu, aż szpinak  się rozpadnie i całość delikatnie odparuje. Na koniec wsypać starty ser i wymieszać.
  3. Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie na al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem szpinakowym.
  4. Kokilki posmarować odrobiną masła. Na dnie ułożyć pokrojone w kostkę plasterki salami a następnie makaron. W makaronie zrobić delikatne dołki i wbić w nie żółtka, uważając, aby się nie rozlały. Żółtka delikatnie posypać solą i oregano.
  5. Tak przygotowane kokilki włożyć do nagrzanego piekarnika 180 (termoobieg) na 10 minut.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej pieczywo.
  7. Zapiekankę podawać z grzankami.

Komentarze

Popularne posty