Budyń jaglano-truskawkowy

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł


Składniki:
  • 4oog mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 250 g truskawek mrożonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 tabliczka  mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Kasze jaglaną przepłukać we wrzątku i odsączyć. Następnie zalać ją zimną wodą w proporcji 2:1, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie już ugotowana ok. 15 minut. Ostudzić.
  2. Mleczko kokosowe podgrzać w garnku, dodać mrożone truskawki, cynamon, miód, sok z cytryny. Całość mieszając, podgrzewać do momentu, aż truskawki delikatnie puszczą sok. Nie wolno zagotować.
  3.  Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko razem dokładnie zmiksować.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Śmietanę delikatnie dolewać do roztapiającej się czekolady, aby nie rozwarstwiła się, cały czas mieszając.
  5. Ściany pucharków na deser fikuśnie polać polewą czekoladową. Następnie włożyć do nich przygotowany budyń jaglany. Wierzch polać również czekoladą.

Komentarze

Popularne posty