Budyń jaglano-truskawkowy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł
Składniki:
- 4oog mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 250 g truskawek mrożonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- Kasze jaglaną przepłukać we wrzątku i odsączyć. Następnie zalać ją zimną wodą w proporcji 2:1, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie już ugotowana ok. 15 minut. Ostudzić.
- Mleczko kokosowe podgrzać w garnku, dodać mrożone truskawki, cynamon, miód, sok z cytryny. Całość mieszając, podgrzewać do momentu, aż truskawki delikatnie puszczą sok. Nie wolno zagotować.
- Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko razem dokładnie zmiksować.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Śmietanę delikatnie dolewać do roztapiającej się czekolady, aby nie rozwarstwiła się, cały czas mieszając.
- Ściany pucharków na deser fikuśnie polać polewą czekoladową. Następnie włożyć do nich przygotowany budyń jaglany. Wierzch polać również czekoladą.



Komentarze
Prześlij komentarz