Bananowy poszarpaniec

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 5 zł
Składniki:
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • 25 g otrąb gryczanych
  •  ok. 300 ml mleka
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka płaska cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Oba rodzaje mąki wraz z otrębami zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 5 minut, pod przykryciem, aby napęczniały.
  2. W tym czasie obrać banana i pokroić na cienkie plasterki, a jajka rozbełtać widelcem z solą i cynamonem.
  3. Napęczniałe ciasto połączyć łyżką z jajkami, bananem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
  4. Dużą patelnie rozgrzać, wlać na nią odrobinę oleju, rozetrzeć go pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Wlać ciasto i smażyć pod przykryciem na słabym ogniu ok. 5 minut z każdej strony, aż masa się zetnie.
  5. Następnie delikatnie poszarpać go widelcem na patelni na mniejsze kawałki i smażyć je bez przykrycia na średnim ogniu, aż nabiorą lekko brązowego koloru i będą delikatnie chrupiące. 
  6. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem, Podawać ciepłe.
Moje uwagi:
  • Taki szarpaniec można przygotować z dowolnych owoców lub warzyw i według gustu doprawić ulubionymi przyprawami.
  • Zamiast mąki kukurydzianej można użyć np. gryczanej i dowolnych otrąb.
  • Jeśli nie posiadacie zbyt dużej patelni, to można spokojnie zrobić go na 2 razy. Ja smażyłam na patelni o szerokości 28 cm i powiem szczerze, że kolejnym razem też podzielę ciasto na 2 części. Pamiętajcie jednak, aby pilnować wtedy czasu smażenia, aby nie przypalić.
  • Jeśli boicie się o zarysowanie patelni podczas rozdrabniania ciasta, przełóżcie  go na deskę do krojenia, pokrójcie na dowolne kształty i z powrotem dajcie na patelnię, ale już bez tłuszczu.

Komentarze

Popularne posty