Bananowy poszarpaniec
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 5 zł
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej
- 25 g otrąb gryczanych
- ok. 300 ml mleka
- 1 banan
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Oba rodzaje mąki wraz z otrębami zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 5 minut, pod przykryciem, aby napęczniały.
- W tym czasie obrać banana i pokroić na cienkie plasterki, a jajka rozbełtać widelcem z solą i cynamonem.
- Napęczniałe ciasto połączyć łyżką z jajkami, bananem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
- Dużą patelnie rozgrzać, wlać na nią odrobinę oleju, rozetrzeć go pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Wlać ciasto i smażyć pod przykryciem na słabym ogniu ok. 5 minut z każdej strony, aż masa się zetnie.
- Następnie delikatnie poszarpać go widelcem na patelni na mniejsze kawałki i smażyć je bez przykrycia na średnim ogniu, aż nabiorą lekko brązowego koloru i będą delikatnie chrupiące.
- Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem, Podawać ciepłe.
- Taki szarpaniec można przygotować z dowolnych owoców lub warzyw i według gustu doprawić ulubionymi przyprawami.
- Zamiast mąki kukurydzianej można użyć np. gryczanej i dowolnych otrąb.
- Jeśli nie posiadacie zbyt dużej patelni, to można spokojnie zrobić go na 2 razy. Ja smażyłam na patelni o szerokości 28 cm i powiem szczerze, że kolejnym razem też podzielę ciasto na 2 części. Pamiętajcie jednak, aby pilnować wtedy czasu smażenia, aby nie przypalić.
- Jeśli boicie się o zarysowanie patelni podczas rozdrabniania ciasta, przełóżcie go na deskę do krojenia, pokrójcie na dowolne kształty i z powrotem dajcie na patelnię, ale już bez tłuszczu.



Komentarze
Prześlij komentarz