Wykwintna wieprzowa rolada

Czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł


Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 6 filecików anchois
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 czarnych oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina
na glazurę:
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1  łyżeczka miodu
  • sól i pieprz


Przygotowanie:
  1. Karkówkę ostrożnie naciąć wzdłuż ślimakowo, aby powstał duży płat o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbić płat tłuczkiem do mięsa.
  2. Z obu stron w mięso wmasować sól i pieprz.
  3. Wewnętrzną stronę mięsa posmarować musztardą francuską, posypać oregano, ostrą i słodką papryką. Następnie obsypać skórką otartą z cytryny i poukładać fileciki anchois.
  4. Starannie i dość mocno zwijać płat w roladę obwiązując dokładnie sznurkiem.
  5. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony na dość rumiany kolor.
  6. Roladę wyciągnąć i odstawić na bok.
  7. Na tę sama patelnię wrzucić dość grubo pokrojoną cebulę, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oregano i chwilę przesmażyć, aż cebula się zezłoci.
  8. Następnie dołożyć kapary i przekrojone na połowę czarne oliwki.
  9. Wlać białe wino i odparować.
  10. Na koniec dodać  pomidory, chwilę dusić.
  11. Jeden koniec rękawa do pieczenia związać  w supełek i włożyć do niego roladę. Wlać sos z patelni i związać drugi koniec foli. Całość delikatnie potrząsnąć w rękawie, aby sos równomiernie pokrył roladę. Nakłuć folię w dwóch miejscach blisko wiązań. Położyć na blasze do pieczenia lub innego naczynia do zapiekania i podlać delikatnie wodą.
  12. Włożyć całość do nagrzanego piekarnika na około 1h i 15 minut.
  13. Kwadrans przed ukończeniem pieczenia ostrożnie rozciąć wierzch folii. Jeśli mięso jest już miękkie, to przygotowaną wcześniej glazurą (mieszamy ze sobą jej składniki) polać wierzch rolady. Ponownie zapiekać, do momentu, aż góra się zrumieni.
  14. Upieczoną karkówkę wyciągnąć z piekarnika i odstawić, aby  jej soki się związały.  przynajmniej na 5 minut. Dopiero po tym czasie oczyścić  ją ze sznurka i pokroić na plastry.
  15. Sos, który powstał podczas pieczenia, przelać do innego naczynia, jeśli trzeba to zagęścić mąką lub śmietaną, zagotować i polać nim mięso.

Komentarze

Popularne posty