Świąteczna szynka
Świąteczna szynka w sam raz na kanapki
Czas: ok. 2,5 godz.
Porcja: 1 średnia szyneczka
Całkowity koszt: 25 zł
Składniki:
- 1 kg szynki bez kości
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula w łupince
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki cynamonu
- 5 goździków
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 łyżka soli
na glazurę:
- 100 g cukru
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 50 g miodu
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
- Do garnka (wielkość dopasować do rozmiarów szynki) włożyć zasznurowaną szynkę i zalać ją zimną wodą , tak aby cała była pokryta płynem.
- Wsypać sól, cynamon, goździki, pieprz, liście laurowe i przemieszać.
- Następnie dołożyć ząbki czosnku rozgniecione nożem, marchewkę, por, pietruszkę korzeń i podpieczoną, przekrojoną na pół cebulkę.
- Zawartość garnka przykryć, zagotować, zmniejszyć płomień i dalej gotować około 1 godziny. Wodę można uzupełniać w razie potrzeby, aby szynka była cały czas przykryta.
- Po ugotowaniu wyjąć szynkę z zalewy, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ½ szklanki wywaru, w którym się gotowała i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 30 minut.
- W tym czasie przygotować zalewę.
- Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi i nabierze złocistego koloru.
- Wlać ocet, wino i odparować. Podlać 1 łyżką wywaru z gotowania szynki.
- Dodać miód, zamieszać i na małym ogniu gotować, aż sos zgęstnieje.
- Po 30 minutach pieczenia się szynki polać ją przygotowaną glazurą i zapiekać jeszcze około 10 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Gotową szynkę wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Wystudzoną włożyć do lodówki, aby stężała.
- Przed podaniem rozsznurować i cienko pokroić.



Komentarze
Prześlij komentarz