Świąteczna szynka

Świąteczna szynka w sam raz na kanapki


Czas: ok. 2,5 godz.
Porcja: 1 średnia szyneczka
Całkowity koszt: 25 zł


Składniki:
  • 1 kg szynki bez kości
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula w łupince
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 łyżka soli
na glazurę:
  • 100 g cukru
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 50 g miodu
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina


Przygotowanie:
  1. Do garnka (wielkość dopasować do rozmiarów szynki) włożyć zasznurowaną szynkę i zalać ją zimną wodą , tak aby cała była pokryta płynem.
  2. Wsypać sól, cynamon, goździki, pieprz, liście laurowe i przemieszać.
  3. Następnie dołożyć ząbki czosnku rozgniecione nożem, marchewkę, por, pietruszkę korzeń i podpieczoną, przekrojoną na pół  cebulkę.
  4. Zawartość garnka przykryć, zagotować, zmniejszyć płomień i dalej gotować około 1 godziny.  Wodę można uzupełniać w razie potrzeby, aby szynka była cały czas przykryta.
  5. Po ugotowaniu wyjąć szynkę z zalewy, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ½ szklanki wywaru, w którym się gotowała i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 30 minut.
  6. W tym czasie przygotować zalewę.
  7. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi i nabierze złocistego koloru.
  8. Wlać ocet, wino i odparować. Podlać 1 łyżką wywaru z gotowania szynki.
  9. Dodać miód, zamieszać i na małym ogniu gotować, aż sos zgęstnieje.
  10. Po 30 minutach pieczenia się szynki polać ją przygotowaną glazurą i zapiekać jeszcze około 10 minut, aż wierzch się zrumieni.
  11. Gotową szynkę wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  12. Wystudzoną włożyć do lodówki, aby stężała.
  13. Przed podaniem rozsznurować i cienko pokroić.

Komentarze

Popularne posty