Śledziki z cykorem

Czas: ok. 30 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: 20 zł


Składniki:
  • 250 g korzennych śledzi typu matijas
  • 3 cykorie
  • 8 liści sałatki kędzierzawej
  • 20 owoców czarnych winogron
  • 1 łyżka kaparów
  • ½ czerwonej cebulki
  • 8 kulek mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • 1 zielone jabłko
  • garść posiekanych orzechów włoskich
na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Śledzie namoczyć wcześniej w wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku, następnie pokroić je na grubość 0,5 cm i długość około 3 cm.
  2. Cykorie umyć, usunąć zewnętrzne listki. Przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gorzki głąb ze środka i pokroić podobnie jak śledzie.
  3. Sałatkę kędzierzawą i bazylię umyć i również drobno posiekać.
  4. Zielone jabłko dokładnie umyć i pokroić w 0,5 cm słupki.
  5. Czerwoną cebulkę posiekać w drobną kostkę i sparzyć wrzącą wodą.
  6. Umyte winogrona przekroić na pół.
  7. Kulki mozzarelli i kapary odsączyć z zalewy.
  8. Wszystkie składniki razem przełożyć do miski.
  9. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny.
  10. Sosem polać składniki sałatki, wszystko razem połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać wierzch orzechami.

Komentarze

Popularne posty