Śledziki z cykorem
Czas: ok. 30 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
- 250 g korzennych śledzi typu matijas
- 3 cykorie
- 8 liści sałatki kędzierzawej
- 20 owoców czarnych winogron
- 1 łyżka kaparów
- ½ czerwonej cebulki
- 8 kulek mozzarelli
- garść świeżej bazylii
- 1 zielone jabłko
- garść posiekanych orzechów włoskich
na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie namoczyć wcześniej w wodzie, aby pozbyć się zbyt słonego smaku, następnie pokroić je na grubość 0,5 cm i długość około 3 cm.
- Cykorie umyć, usunąć zewnętrzne listki. Przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gorzki głąb ze środka i pokroić podobnie jak śledzie.
- Sałatkę kędzierzawą i bazylię umyć i również drobno posiekać.
- Zielone jabłko dokładnie umyć i pokroić w 0,5 cm słupki.
- Czerwoną cebulkę posiekać w drobną kostkę i sparzyć wrzącą wodą.
- Umyte winogrona przekroić na pół.
- Kulki mozzarelli i kapary odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki razem przełożyć do miski.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny.
- Sosem polać składniki sałatki, wszystko razem połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać wierzch orzechami.


Komentarze
Prześlij komentarz