Śledzie w ziołach

Czas przygotowania: ok. 3 godzinki włącznie z namoczeniem śledzi
Porcja: ok. 8 płatów śledziowych
Całkowity koszt: 20 zł


Składniki:

  • 400 g  śledzi typu matias
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 cebule
  • ok. 100 ml octu białego winnego
  • 300 ml oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
  1. Filety śledziowe namoczyć na 2 godziny w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru słonego smaku.
  2. Po tym czasie odsączyć z wody, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebulkę pokroić w plastry i sparzyć gorącą wodą.
  4. Pomidory pokroić w paseczki.
  5. Suszone zioła wymieszać ze sobą, dodając  otartą skórkę z pomarańczy.
  6. W naczyniu lub słoju układamy śledzie na przemian z cebulką i suszonymi pomidorami.
  7. Każdą warstwę skrapiamy octem winnym i obsypujemy mieszanką ziołową.
  8. Całość zalewamy olejem, w taki sposób, aby całkowicie pokrył śledzie.
  9. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 dni, aby dobrze się przegryzły.

Komentarze

Popularne posty