Rogaliki z marmoladą



Czas: ok. 1 godziny
Porcja: duża
Całkowity koszt: 20 zł


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • marmolada, smak dowolny


Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na 15 minut.
  3. Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z zimnym masłem, aż powstanie kruszonka.
  4. Zrobić kopczyk, w nim dołek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlać przygotowany rozczyn drożdżowy.
  5. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części.
  7. Z każdej części uformować kulę i rozwałkować ją cieniej niż na pierogi.
  8. Krążki ciasta podzielić na 8 trójkącików.
  9. Na brzegu każdego z nich rozsmarować marmoladę i zawinąć w rulonik, po czym uformować w rogalik.
  10. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 25 minut, na złoty kolor. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Komentarze

Popularne posty