Rogaliki z marmoladą
Czas: ok. 1 godziny
Porcja: duża
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada, smak dowolny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z zimnym masłem, aż powstanie kruszonka.
- Zrobić kopczyk, w nim dołek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlać przygotowany rozczyn drożdżowy.
- Wyrobić ciasto na jednolitą masę, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto podzielić na 4 części.
- Z każdej części uformować kulę i rozwałkować ją cieniej niż na pierogi.
- Krążki ciasta podzielić na 8 trójkącików.
- Na brzegu każdego z nich rozsmarować marmoladę i zawinąć w rulonik, po czym uformować w rogalik.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) około 25 minut, na złoty kolor. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.



Komentarze
Prześlij komentarz