Risotto z boczniakami


Czas: ok. 30 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł


Składniki:
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 tacka boczniaków
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta suszonego estragonu i tymianku
  • sól, pieprz
  • 50 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:
  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na małym ogniu, w głębokiej patelni lub w głębokim garnku, na 2 łyżkach masła. Dodać odrobinę kurkumy.
  2. Dosypać ryż i smażyć (na średnim ogniu), mieszając dopóki  nie stanie się on szklisty. Nie dopuścić, aby zbrązowiał.
  3. Podlać wytrawnym winem i nie przerywając mieszania odparować go.
  4. Następnie stopniowo dolewać po chochelce gorącego bulionu, nie przerywając mieszania. Za każdym razem czekać, aż ryż wchłonie prawie cały bulion i dolewać kolejne porcje bulionu.
  5. W między czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim boczniaki pokrojone w dość znaczną kostkę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  6.  Gdy ryż będzie już gotowy (powinien być al dente), zestawić patelnie z ognia, dodać do niego podsmażone boczniaki, 1 łyżkę masła i stary ser parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. 
  7. Podawać na ciepło.


    UWAGA! Risotto nie może być “ścięte”. Jego konsystencja  powinna być kremowa. Wszystko należy gotować na średnim ogniu.

    Komentarze

    Popularne posty