Makowy chlebuś

Czas przygotowania: ok.2 godz.
Porcja: 1 mały bochenek
Całkowity koszt: ok. 5 zł


Składniki:
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g miękkiego masła
  • 180 ml mleka
  • 60 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki maku


Przygotowanie:
  1. Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć je z cukrem i ciepłą wodą. Dodać 1 łyżkę mąki ( z tych 375 g ). Dokładnie zamieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż rozczyn zacznie widocznie pracować.
  2. Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część mąki, ciepłe mleko, łyżeczkę soli, miękkie masło i mak.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przekłóć nożem, i zwilżoną łyżką nakładać do wyłożonej papierem formy keksowej (10x30). Wyrównać powierzchnie.
  5. Odstawić w foremce, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (powinno wyrosnąć prawie po brzegi foremki)
  6. Przed włożeniem do piekarnika wierzch delikatnie spryskać wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C (termoobieg) na około 30 minut.
  7. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 

Komentarze

Popularne posty