Makowe łódeczki

Makowe łódeczki


Czas przygotowania: około 2 godziny
Porcja: ok. 15 łódeczek
Całkowity koszt: ok. 12 zł


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 450 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania


Przygotowanie:
  1. Drożdże pokruszyć  do dużej miski i rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki (z tych 250) i wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić na około 15 minut, aż zacznie widocznie pracować.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę przesianej mąki, szczyptę soli i miękkie masło. Wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 10 minut, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
  3. Włożyć z powrotem do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Po wyrośnięciu, przekłuć ciasto nożem i rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm.
  5. Wykrawać krążki wielkości około 8 cm.
  6. Każdy krążek posmarować roztopionym masłem i na środek każdego z nich położyć 1 łyżkę nadzienia.
  7. Uformować kształtne łódeczki, zlepiając końce.
  8. Uformowane łódeczki odstawić pod przykryciem na około 3o minut, aby lekko podrosły.
  9. Nagrzać piekarnik do 180 C (termoobieg).
  10. Wyrośnięte łódeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut, aż się zarumienią.

Komentarze

Popularne posty