Makowe łódeczki
Makowe łódeczki
Czas przygotowania: około 2 godziny
Porcja: ok. 15 łódeczek
Całkowity koszt: ok. 12 zł
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki miękkiego masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- ok. 450 g gotowej masy makowej
- 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć do dużej miski i rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki (z tych 250) i wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić na około 15 minut, aż zacznie widocznie pracować.
- Po tym czasie do rozczynu dodać resztę przesianej mąki, szczyptę soli i miękkie masło. Wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 10 minut, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
- Włożyć z powrotem do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu, przekłuć ciasto nożem i rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm.
- Wykrawać krążki wielkości około 8 cm.
- Każdy krążek posmarować roztopionym masłem i na środek każdego z nich położyć 1 łyżkę nadzienia.
- Uformować kształtne łódeczki, zlepiając końce.
- Uformowane łódeczki odstawić pod przykryciem na około 3o minut, aby lekko podrosły.
- Nagrzać piekarnik do 180 C (termoobieg).
- Wyrośnięte łódeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut, aż się zarumienią.



Komentarze
Prześlij komentarz