Makowa pychotka


Czas przygotowania: 1,5 godz.
Porcja: średniej wielkości blacha
Całkowity koszt: 25 zł


Składniki:
  • 175 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 175 cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do  pieczenia
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • brzoskwinie z puszki
  • ok. 500 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • mielone orzechy do posypania
Przygotowanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać po jednym jajku, stale ucierając.
  2. Zmniejszyć obroty i powoli dosypywać  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Na końcu wsypać ziarenka maku i przemieszać wszystko już tylko łyżką.
  4. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w 180 C (termoobieg) około 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.
  6. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę bakaliową.
  7. Na masę poukładać odsączone i pokrojone w dość grubą kostkę brzoskwinie.
  8. Na brzoskwinie wylać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 500 ml gorącej wody. Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
  9. Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl. gorącej wody.
  10. Ubić śmietanę z dwoma łyżkami cukru i powoli wlać przestudzoną żelatynę, ciągle ubijając robotem. Wyłożyć ją na galaretkę.
  11. Wierzch posypać zmielonymi orzechami włoskimi.
  12. Całość schłodzić, aby utrwalić śmietanę na cieście.

Komentarze

Popularne posty