Lasagne z buraczkami

Lasagne z buraczkami


Czas: ok. 25 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 7 zł


Składniki:
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 400 g czerwonych buraczków
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • sól, pieprz, ew. szczypta cukru


Przygotowanie:
  1. Buraczki czerwone umyć i ugotować na pół twardo. Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekany czosnek.
  3. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić około 10 minut.
  4. W tym czasie w garnku zagotować osoloną wodę i ugotować w niej płaty lasagne na al dente. Odcedzić.
  5. Do pomidorów dodać pokrojone buraczki, bazylię i nasiona gorczycy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną cukru.
  6. Sos doprowadzić do wrzenia i poukładać na nim zwinięte w rulon płaty makaronu. Dokładnie polewać je sosem, aż makaron :wpije” część sosu.
  7. Podawać fantazyjnie ułożone płaty lasagne polane sosem. Udekorować kiełkami.
  8. Jako dodatek proponuje grzanki z chleba razowego z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.

Komentarze

Popularne posty