Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami


Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 15 zł


Składniki:
  • 250 g kaszy gryczanej prażonej
  • 150 g podgrzybków lub innych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia


Przygotowanie:
  1. W dużym garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Wsypać kaszę i delikatnie podsmażyć, aby nabrała szklistego koloru.
  2. Wlać bulion, doprowadzić kaszę do wrzenia, przykryć i gotować kaszę na małym ogniu, około 15 minut, do czasu aż wchłonie cały płyn.
  3. W między czasie, na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w paski grzybki i majeranek. Wszystko razem smażyć do czasu, aż grzyby zmiękną. W razie potrzeby delikatnie podlać wodą. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Usmażone grzyby połączyć z ugotowaną kaszą. Dodać śmietanę, starty ser i łyżkę masła.  Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty