Kasza gryczana z grzybami
Kasza gryczana z grzybami
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 15 zł
Składniki:
- 250 g kaszy gryczanej prażonej
- 150 g podgrzybków lub innych leśnych grzybów
- 1 cebula
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Wsypać kaszę i delikatnie podsmażyć, aby nabrała szklistego koloru.
- Wlać bulion, doprowadzić kaszę do wrzenia, przykryć i gotować kaszę na małym ogniu, około 15 minut, do czasu aż wchłonie cały płyn.
- W między czasie, na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w paski grzybki i majeranek. Wszystko razem smażyć do czasu, aż grzyby zmiękną. W razie potrzeby delikatnie podlać wodą. Doprawić solą i pieprzem.
- Usmażone grzyby połączyć z ugotowaną kaszą. Dodać śmietanę, starty ser i łyżkę masła. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.



Komentarze
Prześlij komentarz