Chlebuś pszenny z otrębami
Czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: 2 bochenki (keksówka 10X30)
Całkowity koszt: ok. 5 zł
Składniki:
na rozczyn:
- 100 g mąki pszennej typ 500
- 20 g drożdży św.
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłej wody
na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1,5 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 220 ml ciepłej wody
- garść siemienia lnianego
- 2 łyżki otrąb żytnich
- 1,5 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
Przygotowanie:
- Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
- Mianowicie, wszystkie jego składniki wymieszać w dużej misce, na jednolitą masę.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Po upływie tego czasu, gdy rozczyn widocznie zacznie pracować, dodać do niego pozostałe składniki.
- Wszystko razem dokładnie wyrobić rękoma w misce, aby powstało jednolite ciasto. Będzie ono troszkę rzadkie i klejące. I takie ma być, gdyż będzie pieczone w keksówce.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz., przykryte ściereczką, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Następnie przebić ciasto nożem, w celu jego odgazowania. Zwilżoną łyżką przełożyć ciasto do formy keksowej dociskając go do dna , jednocześnie wyrównując jego powierzchnie.
- Kolejny raz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć prawie po brzegi foremki.
- Piec około 30 minut w 190 C (termoobieg), aż będzie gotowy. Można sprawdzić patyczkiem, lub po wyłożeniu postukać po spodzie bochenka. Jeśli odgłos jest głuchy, to znak, że jest już upieczony.
- Upieczony chlebek wystudzić na kratce i dopiero pokroić.
- Moje uwagi: masełka nie roztapiamy, wystarczy, że będzie miękkie, a podczas wyrabiania ciasta delikatnie rozcierać go w palcach.
- Tutaj znajdziecie porady dotyczące konsystencji ciasta chlebowego pieczonego w foremkach: http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/moje-spostrzezenia-co-do-wypieku-chleba.html



Komentarze
Prześlij komentarz