Chlebuś pszenny z otrębami

Czas: ok. 1,5 godz.
Porcja: 2 bochenki (keksówka 10X30)
Całkowity koszt: ok. 5 zł


Składniki:
na rozczyn:
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g drożdży św.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 220 ml ciepłej wody
  • garść siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1,5 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
Przygotowanie:
  1. Należy rozpocząć od przyrządzenia rozczynu.
  2. Mianowicie, wszystkie jego składniki wymieszać w dużej misce, na jednolitą masę.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu, gdy rozczyn widocznie zacznie pracować, dodać do niego pozostałe składniki.
  5. Wszystko razem dokładnie wyrobić rękoma w misce, aby powstało jednolite ciasto. Będzie ono troszkę rzadkie i klejące. I takie ma być, gdyż będzie pieczone w keksówce.
  6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz., przykryte ściereczką, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  7. Następnie przebić ciasto nożem, w celu jego odgazowania. Zwilżoną łyżką przełożyć ciasto do formy keksowej dociskając go do dna , jednocześnie wyrównując jego powierzchnie.
  8. Kolejny raz odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć prawie po brzegi foremki.
  9. Piec około 30 minut w 190 C (termoobieg), aż będzie gotowy. Można sprawdzić patyczkiem, lub po wyłożeniu postukać po spodzie bochenka. Jeśli odgłos jest głuchy, to znak, że jest już upieczony.
  10. Upieczony chlebek wystudzić na kratce i dopiero pokroić.
  11. Moje uwagi: masełka nie roztapiamy, wystarczy, że będzie miękkie, a podczas wyrabiania ciasta delikatnie rozcierać go w palcach. 
  12. Tutaj znajdziecie porady dotyczące konsystencji ciasta chlebowego pieczonego w foremkach: http://przepisy-kulinarne-asi.blogspot.com/2013/12/moje-spostrzezenia-co-do-wypieku-chleba.html


Komentarze

Popularne posty