Łazanki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 20 zł


Składniki:
  • 300 g makaronu łazanki (ja użyłam muszelek ;-))
  • ½ główki białej średniej kapusty
  • 300 g leśnych grzybów (można pół na pół z pieczarkami)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • ser żółty do posypania
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  • Kapustę poszatkować, zalać bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować około 10 minut, aż kapusta delikatnie zmięknie (będzie al dente). Przecedzić. Wyjąć listek laurowy i ziele angielskie.
  • Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulkę i zeszklić ją. Następnie dołożyć pokrojone w plasterki grzyby. Doprawić solą i pieprzem, i usmażyć.
  • Gdy grzybki będą już gotowe, dodać do nich ugotowaną kapustę. Wszystko razem dokładnie zamieszać.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Odcedzić.
  • Zawartość patelni połączyć z ugotowanym makaronem. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Potrawę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać startym serem.
  • Zapiekać w 180 C (termoobieg) około 15 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.

Komentarze

Popularne posty