Łazanki z kapustą i grzybami
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: 20 zł
Składniki:
- 300 g makaronu łazanki (ja użyłam muszelek ;-))
- ½ główki białej średniej kapusty
- 300 g leśnych grzybów (można pół na pół z pieczarkami)
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- ser żółty do posypania
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować, zalać bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować około 10 minut, aż kapusta delikatnie zmięknie (będzie al dente). Przecedzić. Wyjąć listek laurowy i ziele angielskie.
- Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulkę i zeszklić ją. Następnie dołożyć pokrojone w plasterki grzyby. Doprawić solą i pieprzem, i usmażyć.
- Gdy grzybki będą już gotowe, dodać do nich ugotowaną kapustę. Wszystko razem dokładnie zamieszać.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente. Odcedzić.
- Zawartość patelni połączyć z ugotowanym makaronem. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Potrawę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać startym serem.
- Zapiekać w 180 C (termoobieg) około 15 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.



Komentarze
Prześlij komentarz