Pyszna zupa ogórkowa

Czas: ok. 30 minut
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok.7 zł
Składniki:
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ogórki i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
3. Marchew wraz z ogórkami przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
4. Po tym czasie dodać ziemniaki i zdjąć z palnika.
5. Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1 łyżką gorącej zupy i dodać do wywaru. Wymieszać, z powrotem postawić na palnik i podgrzewać do momentu, aż całość się zagotuję, co jakiś czas mieszając.
6. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.


Komentarze
Prześlij komentarz