Pyszna zupa ogórkowa





Czas: ok. 30 minut
Porcja: 5 porcji
Całkowity koszt: ok.7 zł


Składniki:

  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Ogórki i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
3. Marchew wraz z ogórkami przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
4. Po tym czasie dodać ziemniaki i zdjąć z palnika.
5. Mąkę wymieszać ze śmietaną i 1 łyżką gorącej zupy i dodać do wywaru. Wymieszać, z powrotem postawić na palnik i podgrzewać do momentu, aż całość się zagotuję, co jakiś czas mieszając.
6. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Popularne posty