Zupa fasolowa


Czas: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 6 zł

Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • kawałek korzenia selera
  • 250 g ziemniaków.
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
  1. Cebulę i łodygi selera drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  2. Dodać starty na dużych oczkach korzeń selera i krótko przesmażyć.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również dorzucić do garnka.
  4. Całość zalać ciepłym bulionem drobiowym, wsypać roztarty w dłoniach majeranek, przykryć i gotować na średnim ogniu około 20 minut do miękkości warzyw.
  5. 10 minut przed końcem gotowania dorzucić fasolki wraz z zalewą i przeciśnięty ząbek czosnku.
  6. Na samym końcu, dolać śmietany i doprowadzić całość do wrzenia.
  7. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty