Zdrowa zupa warzywna

Czas: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki:
- 5 różyczek brokuła
- 5 różyczek kalafiora
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietany
- pęczek świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Kalafior i brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
4. Ziemniaki, marchew i kalafiora przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu około 15 minut,do miękkości warzyw.
5. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania dorzucić jeszcze brokuły i gotować,aż będą all dente.
6. Zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i ponownie zagotować.
7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Komentarze
Prześlij komentarz