Wykwintny łosoś z pieczonymi frytkami





Czas: ok. 50 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
 

Składniki:
  • 3 filety z łososia
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (można użyć świeżego)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa do pieczenia
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta ostrej czerwonej papryki 
  • ½ łyżeczki curry
Przygotowanie:1. Filety oprószyć solą i pieprzem.
2. Przygotować marynatę:
  • do naczynia, w którym będzie się marynować ryba, wycisnąć sok z pomarańczy
  • dodać skórkę otartą z drugiej pomarańczy
  • dodać 2 łyżeczki miodu i tymianek
  • wszystko dokładnie wymieszać i pokryć ryby marynatą
  • pozostałą część otartej pomarańczy wyfiletować.
3. Odstawić na 30 minut do zamarynowania.

W tym czasie przygotować frytki:
  • obrane ziemniaki pokroić w talarki grubości ok. 5 mm, a następnie w słupki
  • dodać 2 łyżki oleju i przyprawić do smaku ostrą czerwoną papryczką,curry i solą
  • wszystko dokładnie razem wymieszać i rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z folii aluminiowej przygotować 3 dość spore kwadratowe kawałki. Na każdym z nich (na błyszczącej stronie foli) ułożyć po filecie z łososia. Na każdej rybie poukładać cząstki pomarańczy a na nich po łyżce masła. Utworzyć szczelnie zamknięte sakiewki. Tak przygotowane ryby przełożyć do naczynia do zapiekania.

Rozgrzać piekarnik do 200 C termoobieg. Na drugą półkę od góry włożyć blachę z frytkami a poniżej umieścić sakiewki z rybą. Zapiekać 20-25 minut.

Po upieczeniu łososia przełożyć z foli na talerz. Podawać z frytkami i dowolną sałatką.

Komentarze

Popularne posty