Wykwintny łosoś z pieczonymi frytkami

Czas: ok. 50 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł
Składniki:
- 3 filety z łososia
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (można użyć świeżego)
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa do pieczenia
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- szczypta ostrej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki curry
2. Przygotować marynatę:
- do naczynia, w którym będzie się marynować ryba, wycisnąć sok z pomarańczy
- dodać skórkę otartą z drugiej pomarańczy
- dodać 2 łyżeczki miodu i tymianek
- wszystko dokładnie wymieszać i pokryć ryby marynatą
- pozostałą część otartej pomarańczy wyfiletować.
W tym czasie przygotować frytki:
- obrane ziemniaki pokroić w talarki grubości ok. 5 mm, a następnie w słupki
- dodać 2 łyżki oleju i przyprawić do smaku ostrą czerwoną papryczką,curry i solą
- wszystko dokładnie razem wymieszać i rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z folii aluminiowej przygotować 3 dość spore kwadratowe kawałki. Na każdym z nich (na błyszczącej stronie foli) ułożyć po filecie z łososia. Na każdej rybie poukładać cząstki pomarańczy a na nich po łyżce masła. Utworzyć szczelnie zamknięte sakiewki. Tak przygotowane ryby przełożyć do naczynia do zapiekania.
Rozgrzać piekarnik do 200 C termoobieg. Na drugą półkę od góry włożyć blachę z frytkami a poniżej umieścić sakiewki z rybą. Zapiekać 20-25 minut.
Po upieczeniu łososia przełożyć z foli na talerz. Podawać z frytkami i dowolną sałatką.


Komentarze
Prześlij komentarz