Wspomnienie lata - wspaniały makaron z pomidorami i ziołami

Czas: ok. 20 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: 6 zł
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 2 duże pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryczki
- garść świeżych listków bazylii (można dodać 1 łyżeczkę suszonej)
- 1 łyżka oliwy
1. Umyte pomidory pokroić w kostkę.
2. Czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać czosnek i delikatnie podsmażyć (nie zbrązowić bo potrawa będzie gorzka).
4. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryczką. Dusić, aż pomidory lekko odparują.
5. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną świeżą bazylię (suszoną należy dodać w pkt 4), wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
6. Makaron ugotować al dente (pół twardo) w dużej ilości osolonej wody.
7. Ugotowany makaron odcedzić (nie przelewać wodą!!) i wymieszać z ciepłym sosem pomidorowym.
8. Posypać serem typu parmezan.


Komentarze
Prześlij komentarz