Wspomnienie lata - wspaniały makaron z pomidorami i ziołami





Czas: ok. 20 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: 6 zł
 

Składniki:
  • 300 g makaronu penne
  • 2 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryczki
  • garść świeżych listków bazylii (można dodać 1 łyżeczkę suszonej)
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Umyte pomidory pokroić w kostkę.
2. Czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać czosnek i delikatnie podsmażyć (nie zbrązowić bo potrawa będzie gorzka).
4. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryczką. Dusić, aż pomidory lekko odparują.
5. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną świeżą bazylię (suszoną należy dodać w pkt 4), wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
6. Makaron ugotować al dente (pół twardo) w dużej ilości osolonej wody.
7. Ugotowany makaron odcedzić (nie przelewać wodą!!) i wymieszać z ciepłym sosem pomidorowym.
8. Posypać serem typu parmezan.

Komentarze

Popularne posty