Włoski przysmak

Czas: ok. 40 minut
Porcja: 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 22 zł
Składniki:
- 300 g okrągłoziarnistego ryżu
- 200 g sałaty radicchio
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżka masła
- 80 g wędzonego żółtego sera
- 50 g tartego parmezanu (można zastąpić serem typu parmezan)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Radicchio umyć i pokroić w cienkie paski.
2. Cebulkę obrać i drobno posiekać.
3. Na głębokiej patelni lub w głębokim garnku, na łyżce masła zeszklić delikatnie cebulkę, dodać ryż i podsmażać do momentu aż ziarenka ryżu będą szkliste.
4. Wlać wino i mieszając czekać, aż ryż wchłonie całe wino.
5. Po tym czasie, wlać pół szklanki gorącego wywaru jarzynowego, mieszać i czekać, aż ryż go wchłonie. W ten sposób postępować do momentu, aż ryż stanie się miękki (ok. 15-20 minut).
6. Mniej więcej w połowie gotowania dodać radicchio i parmezan.
7. Gdy risotto będzie kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, należy zdjąć garnek z ognia, dodać łyżkę masła i starty wędzony ser.
8 Wszystko dokładnie wymieszać.
9. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Podawać posypane serem parmezan albo wędzonym.
Moje rady: Risotto nie może być “ścięte”. Jego konsystencja powinna być kremowa. Wszystko należy gotować na średnim ogniu.


Komentarze
Prześlij komentarz