Warzywne kotleciki z lekką sałatką
Czas: ok. 40 minut
Porcja: około 8 kotlecików
Koszt: ok. 15 zł
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki curry
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle.
2. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać.
3. Ziemniaki ugotować i zgnieść.
4. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać surowe jajko, ząbek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą i przyprawy.
6. Wszystko wymieszać rękoma na spójną masę.
7. Uformować około 10 kotlecików i obtoczyć je w mące.
8. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Sałatka: (na ok. 3 porcje)
- 1 główka sałaty radicchio
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- garść suszonych daktyli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml kwaśnej śmietany
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
1. Umyte i osuszone sałaty podrzeć na kawałki.
2. Daktyle drobno posiekać.
3. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
4. Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny. olejem, szczypiorkiem oraz dodać przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę.
5. Sos wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Sałaty połączyć z daktylami, polać sosem i wymieszać. Posypać posiekanymi orzechami.



Komentarze
Prześlij komentarz