Warzywne kotleciki z lekką sałatką



Czas: ok. 40 minut
Porcja: około 8 kotlecików
Koszt: ok. 15 zł


Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki curry
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle.
2. Dwa jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać.
3. Ziemniaki ugotować i zgnieść.
4. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać surowe jajko, ząbek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą i przyprawy.
6. Wszystko wymieszać rękoma na spójną masę.
7. Uformować około 10 kotlecików i obtoczyć je w mące.
8. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Sałatka: (na ok. 3 porcje)

  • 1 główka sałaty radicchio
  • 1 główka sałaty rzymskiej 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • garść suszonych daktyli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone sałaty podrzeć na kawałki.
2. Daktyle drobno posiekać.
3. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
4. Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny. olejem, szczypiorkiem oraz dodać przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę.
5. Sos wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Sałaty połączyć z daktylami, polać sosem i wymieszać. Posypać posiekanymi orzechami.

Komentarze

Popularne posty