Ulubione racuszki Amelki


Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 10 racuszków
Całkowity koszt: ok. 8 zł


Składniki:
na racuszki:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki otrąb pszennych prażonych (można pominąć ten składnik)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
na karmelizowane owoce:
  • 5  jabłek
  • 2 banany
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego


Przygotowanie:
  1. W misce rozbełtać jajka z cukrem.
  2. Stopniowo i naprzemiennie dodawać mąkę z sodą, otręby  i mleko.
  3. Na końcu wlać roztopione masło i posolić. .
  4. Wszystko razem połączyć na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
  5. W tym czasie przygotować owoce z karmelem.
  6. Owoce obrać i pokroić w kostkę.
  7. Na rozgrzaną patelnię wsypać 100 g cukru i na średnim ogniu czekać, aż się rozpuści i nabierze lekkiego brązowego koloru. Patelnią należy co jakiś czas potrząsać, aby nie dopuścić do przypalenia cukru.
  8. Następnie dodać masło, i poczekać, aż się rozpuści.
  9. Dolać ocet balsamiczny i odparować.
  10. Wlać wodę, przyprawić cynamonem i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż sos karmelowy zgęstnieje.
  11. Dorzucić owoce i delikatnie wymieszać z karmelem. Odstawić.
  12. Czas usmażyć racuchy.
  13. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnie. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu, na złoty kolor.
  14. Racuszki podawać z karmelizowanymi owocami.

Komentarze

Popularne posty