Ulubione racuszki Amelki
Czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 10 racuszków
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki:
na racuszki:
- 250 g mąki
- 2 łyżki otrąb pszennych prażonych (można pominąć ten składnik)
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 5 jabłek
- 2 banany
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- W misce rozbełtać jajka z cukrem.
- Stopniowo i naprzemiennie dodawać mąkę z sodą, otręby i mleko.
- Na końcu wlać roztopione masło i posolić. .
- Wszystko razem połączyć na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
- W tym czasie przygotować owoce z karmelem.
- Owoce obrać i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wsypać 100 g cukru i na średnim ogniu czekać, aż się rozpuści i nabierze lekkiego brązowego koloru. Patelnią należy co jakiś czas potrząsać, aby nie dopuścić do przypalenia cukru.
- Następnie dodać masło, i poczekać, aż się rozpuści.
- Dolać ocet balsamiczny i odparować.
- Wlać wodę, przyprawić cynamonem i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż sos karmelowy zgęstnieje.
- Dorzucić owoce i delikatnie wymieszać z karmelem. Odstawić.
- Czas usmażyć racuchy.
- Łyżką nakładać ciasto na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnie. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu, na złoty kolor.
- Racuszki podawać z karmelizowanymi owocami.



Komentarze
Prześlij komentarz