Tortilla a'la coleslaw

Czas: ok. 45 minut
Porcja: 4 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł
Składniki :
- 4 tortille
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ostrej papryczki
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
1. Mięso umyć i pokroić na 1 cm paski.
2. Cebulkę pokroić w pół plasterki.
3. Przygotować marynatę: Oliwę wymieszać z przyprawami i cebulą.
4 Mięso dokładnie pokryć marynatą i odstawić na 30 minut.
5. W tym czasie przygotować sałatkę.
Colesław:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 mała cebulka
- 3 marchewki
- 2 kwaśne jabłka
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- pęczek szczypiorku
1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
3 Marchew i jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
4. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
5. Marchew, jabłka, cebulę i kapustę wymieszać z sosem majonezowym.
6. Szczypiorek umyć i posiekać a następnie posypać nim surówkę.
Etap końcowy:
1. Zamarynowane mięso dokładnie obsmażyć na patelni.
2. Tortille. smażyć na patelni z obu stron, aż się lekko przyrumieni
3. Na środku każdej tortilli ułożyć sałatkę i mięso.
4 Złożyć na połowę.
5. Można polać dodatkowo sosem czosnkowy lub innym wedle upodobania.


Komentarze
Prześlij komentarz