Tortilla a'la coleslaw





Czas: ok. 45 minut
Porcja: 4 porcji
Całkowity koszt: ok. 20 zł


Składniki :
  • 4 tortille
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

1. Mięso umyć i pokroić na 1 cm paski.
2. Cebulkę pokroić w pół plasterki.
3. Przygotować marynatę: Oliwę wymieszać z przyprawami i cebulą.
4 Mięso dokładnie pokryć marynatą i odstawić na 30 minut.
5. W tym czasie przygotować sałatkę.

Colesław:
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebulka
  • 3 marchewki
  • 2 kwaśne jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • pęczek szczypiorku

1. Kapustę poszatkować.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
3 Marchew i jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
4. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
5. Marchew, jabłka, cebulę i kapustę wymieszać z sosem majonezowym.
6. Szczypiorek umyć i posiekać a następnie posypać nim surówkę.

Etap końcowy:

1. Zamarynowane mięso dokładnie obsmażyć na patelni.
2. Tortille. smażyć na patelni z obu stron, aż się lekko przyrumieni
3. Na środku każdej tortilli ułożyć sałatkę i mięso.
4 Złożyć na połowę.
5. Można polać dodatkowo sosem czosnkowy lub innym wedle upodobania.

Komentarze

Popularne posty